Laden Evenementen

Studiejaar

9 september, 2024 - 30 juni, 2025

€2850

Wil je mensen laten zien wat er wérkelijk in de wereld gebeurt? Wil je leren om pakkende verhalen te produceren die complexe ontwikkelingen verhelderen of verborgen zaken onthullen? Dat kan in de deeltijd opleiding onderzoeksjournalistiek van Open Eyes institute.

ntRODUCTIE

Ambieer je een carrière in de onderzoeksjournalistiek? Heb je genoeg schoolbanken gezien, maar ben je nog niet uitgeleerd? Wil je leren hoe je een zelfstandig en ondernemend journalist wordt?

In het deeltijd studiejaar van Open Eyes Institute leer je hoe jij crossmediaal onderzoeksverhalen produceert en rond kan komen van publicaties. Het opleidingsjaar is een springplank naar een multi-skill carrière. Of je nu toewerkt naar een plek bij een redactie, als freelance journalist een project opzet, of terechtkomt als medewerker van een bedrijf wat (maatschappelijke) onderzoeken uitvoert. Na een jaar Open Eyes bezit je alle vaardigheden van een moderne researcher en kan het allemaal. Je leert jezelf profileren. Met een professionele aanpak en mindset leer je verhalen te pitchen en te verkopen aan media en platform-onafhankelijke doelgroepen. Kickstart of verbreedt jouw onderzoeks-journalistieke carrière en maak vanaf dag één onder begeleiding van top journalisten verhalen die klaar zijn voor publicatie.

INHOUD VAN DE STUDIE

Het werken als journalist lijkt lastig, zeker als je zoekt naar een vaste freelance basis of om als journalist in loondienst te gaan. Open Eyes is voor iedereen die naast een master of baan wil starten als onderzoeksjournalist, of als je als afgestudeerd of reeds werkend journalist wilt doorleren met nieuwe technieken, media en journalistieke vaardigheden die je direct in de praktijk brengt.

Je hebt misschien al journalistieke vaardigheden ontwikkelt tijdens een academische of praktijk studie, maar nog niet geleerd hoe je een verhaal verkocht krijgt en hoe je geld verwerft voor een project. Daarom worden deelnemers van Open Eyes direct ondergedompeld in de realiteit.

Vanaf de allereerste dag maak je publicaties om te verkopen aan diverse media en platform-onafhankelijke doelgroepen. Je bouwt een netwerk op en leert van (en met) andere deelnemers, docenten, media en trainers. Zo leer je zowel de kneepjes van het (onderzoeks)journalistieke vak als manieren om rond te kunnen komen van de publicaties die jij hebt gekozen om te schrijven.
Er is plek voor 20 deelnemers. Je bent 10 uur per week bezig met deze deeltijd studie. Op maandagen volg je gezamenlijk college van 10:00 – 15:30 uur en daarnaast ga je in 4,5 uur per week zelfstandig aan de slag met onderzoek & schrijven. 

Na afloop:

 • Beheers jij de criteria en toolbox van het hele onderzoeksjournalistieke proces
 • Kan je kritisch een onderwerp beetpakken en met de juiste methoden onderzoeken
 • Heb je je onderzoeken crossmediaal uitgewerkt
 • Kan je anderen overtuigen dat jouw verhaal het publiceren waard is
 • Ben je in staat de regie te voeren en het eigenaarschap te behouden over je publicaties

Breng hetgeen wat je geleerd hebt in het studiejaar meteen in de praktijk. Uit elke lichting Open Eyes deelnemers scouten wij maximaal vijf talenten die we na het studiejaar een freelance praktijkplek aanbieden. Zij maken onderdeel uit van de redactie van Small Stream Media. Mocht je hier meer over willen weten, kijk dan bij veelgestelde vragen en lees verder over het vervolgtraject. 

DIRECT INSCHRIJVEN

Open Eyes leidt op tot allround onderzoeksjournalisten die hun geld kunnen verdienen met journalistiek werk. Centraal staat het leren van onderzoeksjournalistiek als vak en journalistiek ondernemen, zodat jij als onderzoeksjournalist met plezier en zelfvertrouwen aan het werk kunt! 

Schrijf je vóór 19 augustus in
om mee te doen aan Open Eyes vanaf 9 september 2024 – 30 juni 2025. De lessen vinden fysiek in A Lab Amsterdam plaats.  

Lees hieronder verder voor een uitgebreide beschrijving, het curriculum van het studiejaar, vervolgtraject en veelgestelde vragen. 

 

MEER OVER HET PROGRAMMA

Bij Open Eyes werken we met kleine klassen van maximaal 20 deelnemers. Je medestudenten zijn vakspecialisten die op het punt staan een carrière switch te maken, of naast hun huidige baan onderzoeksjournalistiek willen leren bedrijven. Of het zijn reeds (freelance) journalisten en pas afgestudeerden die na hun studie journalistiek besluiten zich te specialiseren in onderzoeksjournalistiek. Zit je op een dagelijkse nieuwsredactie en wil je je meer verdiepen? Zoek je een combinatie van werken en leren? Ook dan ben je zeer op je plek in ons studiejaar.

DOWNLOAD DE STUDIEGIDS – Het hele curriculum in één overzicht

 

WIE KAN DEELNEMEN?


Bij Open Eyes werken we met kleine klassen van maximaal 20 deelnemers. Jij en je medestudenten zijn vakspecialisten die op het punt staan een carrière switch te maken, of naast hun huidige baan onderzoeksjournalistiek willen leren bedrijven. Of het zijn reeds (freelance) journalisten en pas afgestudeerden die na hun studie journalistiek besluiten zich te specialiseren in onderzoeksjournalistiek. Zit je op een dagelijkse nieuwsredactie en wil je je meer verdiepen? Zoek je een combinatie van werken en leren? Ook dan ben je zeer op je plek in ons studiejaar.

 • pas afgestudeerden; die serieuze onderzoeksjournalistieke vaardigheden willen opdoen en een kickstart van de journalistieke carriere zoeken.
 • afgestudeerde journalisten; om alsnog te leren ondernemen, netwerk verder uit te breiden, publicaties te schrijven en leren verkopen. En nog veel meer!
 • succesvolle freelancers; om een carrièreswitch te maken, nieuwe onderzoeksmethoden of medium te leren kennen, experts en deelnemers uit het vak te ontmoeten en nieuwe publicaties te schrijven. 
 • werkend; als je naast een huidige baan onderzoeksjournalistiek wilt leren bedrijven

 

PRAKTISCHE INFO

 • Open Eyes deeltijd studiejaar
 • Van 9 september 2024 – 30 juni 2025
 • Aanmelden vóór 19 augustus 2024
 • Wekelijks college op maandagen tussen 10:00 – 15:30 uur
 • Fysiek samenkomen bij A Lab in Amsterdam 
 • Zelfstudie a 4,5 uur per week
 • Eenmalige kosten van € 2850,-
 • Hier kun je het hele curriculum in één overzicht vinden: DOWNLOAD DE STUDIEGIDS 

 

Aanmelden t/m 19 augustus 2024
Aanvang schooljaar: 9 september 2024
Locatie en dag: A Lab, Amsterdam
Maandag collegedag
Aantal plekken: Klassen bestaan uit maximaal 20 personen
Studielast 10 uur per week (5,5 contacturen en 4,5 uur zelfstudie)

 

ERVARINGEN

“Ik heb altijd binnen een vast contract gewerkt, en het werken als ZZP’er is voor mij helemaal nieuw. Open Eyes bood mij de structuur – in de vorm van een vaste dag in de week – om voortgang te houden in mijn ontdekkingsreis…. Ik heb ontzettend veel energie en plezier uit de opleiding gehaald en veel dingen gedaan die ik nooit eerder had gedaan. Ik heb daarbij zelfvertrouwen gekregen in het doen van onderzoeksjournalistiek.”

Lees verder over welke lessen Ellen Raadschelders (WWF, Rijksoverheid) interessant vond en meer

“De opleiding biedt het netwerk waar je naar op zoek bent. Terugkijkend heb ik echt geleerd hoe ik mezelf als freelancer kan neerzetten … Open Eyes heeft me nieuwe inspiratie gegeven. Het is heerlijk om tijdens de lessen en colleges je hersenen weer eens flink te laten malen. Als aankomend journalist scherpt de opleiding je, het stimuleert je om na te denken en je verhalen te verdiepen. Je gaat veel bewuster aan het werk.”

Margriet van Dijken (37, gepubliceerd voor oa Vrij Nederland)

“Na het afronden van mijn studie in Tilburg wilde ik me meer richten op het doen van research en produceren van verhalen waarbij onderzoeksjournalistiek vereist is. Op een gegeven moment zocht ik toch meer verdieping. … Het afgelopen jaar heeft mij meer inspiratie gegeven om hier echt mee door te gaan, mij bevestigd dat onderzoeksjournalistiek veel en veel leuker is dan alleen maar de waan van de dag te verslaan. In mijn optiek moet je zelf de behoefte hebben om onderzoek te doen. Open Eyes kan dan als vliegwiel dienen door enerzijds tools aan te reiken en het anderzijds direct in de praktijk uit te proberen.”

Lees meer over de ervaring van Joris van Duin (31, gepubliceerd voor oa Telegraaf, Omroep Brabant)

LEES MEER VAN ONZE ALUMNI

 

VEELGESTELDE VRAGEN

Hoe ziet het studiejaar eruit?

De opleiding loopt gelijk aan het academische jaar 2022/2023. Elke maandag worden er colleges gegeven en praktijkopdrachten uitgevoerd. Studenten combineren werken en leren. Je gaat één dag per week naar school. Hier kun je het hele curriculum in één overzicht vinden: DOWNLOAD DE STUDIEGIDS

Kan ik de studie combineren met een (deeltijd) baan?

Ja, de studie goed te combineren met een (deeltijd) baan en is daarom geschikt voor professionals die onderzoeksjournalistiek ambiëren als bijbaan of als nieuwe carrière. In de opleiding is veel aandacht voor het ontwikkelen van praktische vaardigheden. Het is learning by doing. We werken met deadlines en dat is soms aanpoten. Toch is het studiejaar goed te combineren met werken. De studielast bedraagt 10 uur per week. Dat is inclusief de contacturen in Amsterdam. Naarmate het jaar vordert nemen de contacturen af en besteed je meer tijd aan je eigen onderzoeksonderwerp.

Hoe begeleiden jullie de deelnemers?

Bij Open Eyes krijg je individueel onderwijs waarbij je persoonlijke ontwikkeling centraal staat. Op dag 1 stel je je eigen leerdoelen op. Die toetsen we gedurende het jaar tijdens functioneringsgesprekken en het eindgesprek. Je volgt onze vakopleiding niet zozeer om een papiertje te halen, maar je leert beter te worden dan je gisteren was.

Hoe houden jullie rekening met corona?

In de afgelopen maanden hebben we de coronaproof variant van de opleiding getest. Wij geven hybride les. Dat betekent dat er op een zo veilig mogelijke manier fysieke, klassikale sessies worden verzorgd in combinatie met onderwijs op afstand. Daardoor kunnen mensen die liever niet met het OV komen, mensen die verkouden zijn of bij de risicogroepen horen gebruikmaken van een interactieve online videoverbinding. Dit geldt voor zowel de deelnemers als de docenten.

Hoe leer ik in deze studie financieel zelfstandig te worden als journalist?

Met deze studie kun je stappen maken om geld te verdienen. De onderzoeksprojecten waar je je tijdens je studie in vastbijt, lever je niet alleen bij je docent in, je zet ze om in journalistieke producties die verkocht kunnen worden. Je wordt daarin begeleid. Zo ontstaat de kans om al tijdens het studiejaar het inschrijfgeld voor Open Eyes terug te verdienen.

Heb je nog vragen of twijfels of dit studiejaar iets voor je is?

Wij helpen je graag met advies. Laat onderaan de pagina bij het terugbelformulier je naam en telefoonnummer achter, dan bellen we je terug.

Wil je graag gespreid betalen?

Stuur een mail naar info@openeyesinstitute.org met je naam en telefoonnummer. Download hier het SEPA machtigingsformulier en stuur deze ingevuld en ondertekend mee. Wij zullen contact met je opnemen voor verdere instructies.

Is er een vervolgtraject op deze studie?

Breng hetgeen wat je geleerd hebt in het studiejaar meteen in de praktijk. Uit elke lichting Open Eyes deelnemers scouten wij maximaal vijf talenten die we na het studiejaar een freelance praktijkplek aanbieden. Zij maken onderdeel uit van de redactie van Small Stream Media. Daar bouw je je eigen onderzoek uit onder verdere begeleiding van de praktijkcoaches van Open Eyes. Samen vorm je een redactie die tijdens het researchproces maandelijks bij elkaar komt om te vergaderen. Daarnaast is er tweewekelijks overleg over je work in progress. Een deel van de producties die uit je onderzoek voortkomen publiceer je op Small Stream Media. De rest publiceer je bij andere Nederlandse media. Je ontvangt van ons coaching in tijdsmanagement en planning, begeleiding bij fondsenwerving. Ook helpen we je bij het aanscherpen van je onderzoeksvragen en storytelling. We brengen je in contact met media partners om daar je verhalen te pitchen. En we leren je onderhandelen over je prijs. In dit post-Open Eyes-traject leer je crossmediaal en platformonafhankelijk werken. Aan het einde van de rit heb jij je gepositioneerd in de markt en verschillende opdrachtgevers aan je gebonden. Voor dit vervolgtraject van Open Eyes kun je je niet opgeven. Wij scouten studenten tijdens het studiejaar. De praktijkplekken zijn gratis. Daarnaast kun je gebruik maken van een werkplek op de redactie, op basis van tienrittenkaarten van € 15,00 per dag.

 

INSCHRIJVEN

SCHRIJF JE IN

Redenen om je nu in te schrijven: 

 1. Je wordt opgeleid tot allround onderzoeksjournalist.
 2. Je wordt direct uitgedaagd multimediaal te werken.
 3. Vanaf de allereerste dag maak je publicaties om te verkopen aan diverse media.

Heb je nog vragen of twijfels of dit studiejaar iets voor je is?

Wij helpen je graag met advies. Laat onderaan de pagina bij het terugbelformulier je naam en telefoonnummer achter, dan bellen we je terug.

Wil je graag gespreid betalen?

Stuur een mail naar info@openeyesinstitute.org met je naam en telefoonnummer. Download hier het SEPA machtigingsformulier en stuur deze ingevuld en ondertekend mee. Wij zullen contact met je opnemen voor verdere instructies.

De algemene voorwaarden van Open Eyes vind je hier.

Tickets

Onderstaand nummer bevat de tickets voor dit evenement in je winkelwagen. Klik op "Koop Tickets" om bestaande deelnemersinformatie aan te passen en de hoeveelheid tickets aan te passen.
Studiejaar 2024-2025
2,850.00
Onbeperkt

VersPers – Open Eyes voldoet aan de Kwaliteitscode voor Opleidingsinstellingen voor Kort Beroepsonderwijs en is geregistreerd in het CRKBO Register Instellingen.

VersPers – Open Eyes is lid van de Nederlandse Raad voor Training en Onderwerijs (NRTO). Lees hier de gedragscodes en algemene voorwaarden.