Laden Evenementen

Studiejaar

30 augustus, 2021 - 22 augustus, 2022

€1650

Wil je mensen laten zien wat er wérkelijk in de wereld gebeurt? Wil je leren om pakkende verhalen te produceren die complexe ontwikkelingen verhelderen of verborgen zaken onthullen? Dat kan in de deeltijd opleiding onderzoeksjournalistiek van Open Eyes institute.

Ambieer je een carrière in de onderzoeksjournalistiek? En wil je leren hoe je daar geld mee verdient?
Wil je leren om pakkende verhalen te produceren die complexe ontwikkelingen verhelderen of verborgen zaken onthullen?
Wil je mensen laten zien wat er wérkelijk in de wereld gebeurt?
Dat kan in het deeltijd studiejaar van Open Eyes Institute!

Tijdens het Open Eyes studiejaar leer je moderne technieken en methoden die van jou een vasthoudende, veelzijdige en ondernemende journalist maken. Onder begeleiding van toppers uit het vak produceer je zelf onderzoeksverhalen, zowel in tekst als in beeld. Deze verhalen leer je verkopen aan verschillende media en platform-onafhankelijke doelgroepen. Het nieuwe studiejaar start op 30 augustus 2021.

Heb je genoeg schoolbanken gezien, maar ben je nog niet uitgeleerd?

Bij Open Eyes werken studenten onder begeleiding van toppers uit de beroepspraktijk aan echte opdrachten. Opdrachten die bedoeld zijn voor publicatie en niet alleen om op school in te leveren.

Open Eyes leidt op tot allround onderzoeksjournalisten die hun geld kunnen verdienen met journalistiek werk. Ook in een slechte arbeidsmarkt. Deelnemers worden direct ondergedompeld in de realiteit. Vanaf de allereerste dag maak je publicaties om te verkopen aan diverse media. Zo leer je zowel de kneepjes van het (onderzoeks)journalistieke vak als manieren om rond te kunnen komen van publicaties.

Documentaires maken, een gedegen journalistiek onderzoek opzetten en artikelen schrijven die de wereld op zijn kop kunnen zetten. Bij Open Eyes leren de journalisten in spe dit allemaal. Met journalistieke vaardigheden alleen redden de studenten het niet na hun afstuderen. Oprichter Geesje van Haren: “Voor journalistiek in loondienst of op min of meer vaste freelancebasis is in deze tijd steeds minder plaats. Daarom staat naast onderzoeksjournalistiek ook journalistiek ondernemen centraal bij Open Eyes.”

Open Eyes onderscheidt zich van de bestaande universitaire, particuliere en hbo-opleidingen door studenten zowel te leren ondernemen als onderzoeksjournalistiek te laten bedrijven. “Op school leer je meestal niet hoe je een verhaal verkocht krijgt of hoe je geld verwerft voor een project”, zegt van Haren.

IN HET KORT

Na een jaar Open Eyes:

  • Beheers jij de criteria en toolbox van het hele onderzoeksjournalistieke proces
  • Kan je kritisch een onderwerp beetpakken en anderen overtuigen dat jouw verhaal het publiceren waard is.
  • Heb je je onderzoeken crossmediaal uitgewerkt.
  • Ben je in staat de regie te voeren en het eigenaarschap te behouden over je publicaties

OVER HET STUDIEJAAR

De opleiding loopt gelijk aan het academische jaar 2021/2022. Elke maandag worden er colleges gegeven en praktijkopdrachten uitgevoerd. Studenten combineren werken en leren. Je gaat één dag per week naar school. Hierdoor:

  • valt de studie goed te combineren met een (deeltijd) baan en is daarom geschikt voor professionals die onderzoeksjournalistiek ambiëren als bijbaan of als nieuwe carrière.
  • is het goed mogelijk voor afgestudeerde journalisten om alsnog te leren ondernemen.
  • kunnen ook succesvolle freelancers en pasafgestudeerden die graag serieuze onderzoeksjournalistieke vaardigheden willen opdoen bij Open Eyes terecht.

Het opleidingsjaar is een springplank naar een multi-skill carrière. Of je nu toewerkt naar een plek bij een redactie, als freelance journalist een project opzet, of terechtkomt als medewerker van een bedrijf wat (maatschappelijke) onderzoeken uitvoert. Na een jaar Open Eyes bezit je alle vaardigheden van een moderne researcher en kan het allemaal. Je leert jezelf profileren.

DOWNLOAD DE STUDIEGIDS – Het hele curriculum in één overzicht

VOOR WIE?

Bij Open Eyes werken we met kleine klassen van maximaal 20 deelnemers. Je medestudenten zijn vakspecialisten die op het punt staan een carrière switch te maken, of naast hun huidige baan onderzoeksjournalistiek willen leren bedrijven. Of het zijn reeds (freelance) journalisten en pas afgestudeerden die na hun studie journalistiek besluiten zich te specialiseren in onderzoeksjournalistiek. Zit je op een dagelijkse nieuwsredactie en wil je je meer verdiepen? Zoek je een combinatie van werken en leren? Ook dan ben je zeer op je plek in ons studiejaar.

HOE? 

Bij Open Eyes krijg je individueel onderwijs waarbij je persoonlijke ontwikkeling centraal staat. Op dag 1 stel je je eigen leerdoelen op. Die toetsen we gedurende het jaar tijdens functioneringsgesprekken en het eindgesprek. Je volgt onze vakopleiding niet zozeer om een papiertje te halen, maar je leert beter te worden dan je gisteren was.

In de opleiding is veel aandacht voor het ontwikkelen van praktische vaardigheden. Het is learning by doing. We werken met deadlines en dat is soms aanpoten. Toch is het studiejaar goed te combineren met werken. De studielast bedraagt 10 uur per week. Dat is inclusief de contacturen in Amsterdam. Naarmate het jaar vordert nemen de contacturen af en besteed je meer tijd aan je eigen onderzoeksonderwerp.

NB. In de afgelopen maanden hebben we de coronaproof variant van de opleiding getest. Wij geven hybride les. Dat betekent dat er op een zo veilig mogelijke manier fysieke, klassikale sessies worden verzorgd in combinatie met onderwijs op afstand. Daardoor kunnen mensen die liever niet met het OV komen, mensen die verkouden zijn of bij de risicogroepen horen gebruikmaken van een interactieve online videoverbinding. Dit geldt voor zowel de deelnemers als de docenten.

PRAKTISCHE DETAILS

Aanmelden t/m 1 augustus 2021
Aanvang schooljaar: 30 augustus 2021
Locatie en dag: A Lab, Amsterdam (tenzij Covid-19 ervoor zorgt dat we het schooljaar online beginnen)
Maandag collegedag
Aantal plekken: Klassen bestaan uit maximaal 20 personen
Studielast 10 uur per week (5,5 contacturen en 4,5 uur zelfstudie)

AAN DE SLAG

Met deze studie kun je stappen maken om geld te verdienen. De onderzoeksprojecten waar je je tijdens je studie in vastbijt, lever je niet alleen bij je docent in, je zet ze om in journalistieke producties die verkocht kunnen worden. Je wordt daarin begeleid. Zo ontstaat de kans om al tijdens het studiejaar het inschrijfgeld voor Open Eyes terug te verdienen.

EXTRA: VERVOLGTRAJECT

Breng hetgeen wat je geleerd hebt in het studiejaar meteen in de praktijk. Uit elke lichting Open Eyes deelnemers scouten wij maximaal vijf talenten die we na het studiejaar een freelance praktijkplek aanbieden. Zij maken onderdeel uit van de redactie van Small Stream Media.

Daar bouw je je eigen onderzoek uit onder verdere begeleiding van de praktijkcoaches van Open Eyes. Samen vorm je een redactie die tijdens het researchproces maandelijks bij elkaar komt om te vergaderen. Daarnaast is er tweewekelijks overleg over je work in progress. Een deel van de producties die uit je onderzoek voortkomen publiceer je op Small Stream Media. De rest publiceer je bij andere Nederlandse media.

CROSSMEDIAAL WERKEN

Je ontvangt van ons coaching in tijdsmanagement en planning, begeleiding bij fondsenwerving. Ook helpen we je bij het aanscherpen van je onderzoeksvragen en storytelling. We brengen je in contact met media partners om daar je verhalen te pitchen. En we leren je onderhandelen over je prijs. In dit post-Open Eyes-traject leer je crossmediaal en platformonafhankelijk werken. Aan het einde van de rit heb jij je gepositioneerd in de markt en verschillende opdrachtgevers aan je gebonden.

Voor dit vervolgtraject van Open Eyes kun je je niet opgeven. Wij scouten studenten tijdens het studiejaar. De praktijkplekken zijn gratis. Daarnaast kun je gebruik maken van een werkplek op de redactie, op basis van tienrittenkaarten van € 7,50 per dag.

ERVARINGEN

“Voor mij was het belangrijk om te leren hoe je je projecten kunt financieren en je teksten kunt verkopen. Ik heb altijd een vast contract gehad en het werken als zelfstandige is helemaal nieuw. De marketinglessen evenals de colleges over fondsenwerving heb ik dan ook als zeer zinvol ervaren.”

Ellen Raadschelders, Open Eyes lichting ‘19/’20

“De opleiding biedt het netwerk waar je naar op zoek bent. Terugkijkend heb ik echt geleerd hoe ik mezelf als freelancer kan neerzetten”

Margriet van Dijken, Open Eyes lichting ‘19/’20

LEES MEER VAN ONZE ALUMNI

Drie redenen om je aan te melden

  1. Je wordt opgeleid tot allround onderzoeksjournalist.
  2. Je wordt direct uitgedaagd multimediaal te werken.
  3. Vanaf de allereerste dag maak je publicaties om te verkopen aan diverse media.

INSCHRIJVEN

SCHRIJF JE IN

Heb je nog vragen of twijfels of dit studiejaar iets voor je is? Wij helpen je graag met advies. Laat onderaan de pagina bij het terugbelformulier je naam en telefoonnummer achter, dan bellen we je terug.

Wil je graag gespreid betalen? Stuur een mail naar info@openeyesinstitute.org met je naam en telefoonnummer. Download hier het SEPA machtigingsformulier en stuur deze ingevuld en ondertekend mee. Wij zullen contact met je opnemen voor verdere instructies.

De algemene voorwaarden van Open Eyes vind je hier.

Tickets

Onderstaand nummer bevat de tickets voor dit evenement in je winkelwagen. Klik op "Koop Tickets" om bestaande deelnemersinformatie aan te passen en de hoeveelheid tickets aan te passen.
Studiejaar
1,650.00
15 beschikbaar

VersPers – Open Eyes voldoet aan de Kwaliteitscode voor Opleidingsinstellingen voor Kort Beroepsonderwijs en is geregistreerd in het CRKBO Register Instellingen.

VersPers – Open Eyes is lid van de Nederlandse Raad voor Training en Onderwerijs (NRTO). Lees hier de gedragscodes en algemene voorwaarden.