Over ons

Open Eyes Institute biedt jou een springplank naar een carrière in de onderzoeksjournalistiek. De vakschool traint en coacht je in alle facetten van multimediale onderzoeksjournalistiek en journalistiek ondernemerschap.

Open Eyes Institute is de vakschool van Stichting VersPers Uitgeverij. Ons aanbod varieert van laagdrempelige videolessen en verdiepende masterclasses tot een complete vakopleiding en 1-op-1 coachingstrajecten voor de wat meer ervaren journalist.

Studiejaar

Ben je bereid om een jaar lang te werken aan de ontwikkeling van je onderzoeksjournalistieke vaardigheden en je ondernemerschap, lees dan meer over het Open Eyes studiejaar. Deze deeltijd vakopleiding start op elk jaar in augustus/september. NB. In de afgelopen maanden hebben we de coronaproof variant van de opleiding getest. Wij geven hybride les. Dat betekent dat er op een zo veilig mogelijke manier fysieke, klassikale sessies worden verzorgd in combinatie met onderwijs op afstand. Daardoor kunnen mensen die liever niet met het OV komen, mensen die verkouden zijn of bij de risicogroepen horen gebruikmaken van een interactieve online videoverbinding. Dit geldt voor zowel de deelnemers als de docenten.

LEES MEER

Summer School

Naast het bestieren van het grootste opleidingsinstituut voor onderzoeksjournalistiek in Nederland, organiseerde het team van VersPers onder de vlag van VP.reizen al heel wat thematische cursusreizen naar onder andere San Diego, Srebrenica, Palermo en Athene. In de komende jaren ontwikkelen we deze reizen tot een volwaardige Open Eyes Summer School. In mei 2023 staat er  een reis gepland naar Palermo, Sicilië met als thema Mixed Media Storytelling. Deze summer school is gekoppeld aan het Lost in Europe-project (www.lostineurope.org). Het biedt je echt een unieke kans om ervaring op te doen als je geïnteresseerd bent in het Europese migratievraagstuk en zin hebt om met andere startende makers op reis te gaan en van elkaars talent te leren. Dus sta je te popelen om eens een productie te maken in het buitenland? Ga dan met ons mee!

LEES MEER

Videoclasses

Wil je je thuis vanuit je luie stoel verdiepen in de journalistiek, je kennis aanscherpen of nieuwe vaardigheden leren? Maak laagdrempelig kennis met Open Eyes door op een zelf gekozen moment een van onze videoclasses te bekijken.

LEES MEER

Masterclasses

Ben je op zoek naar interactie met de docent? Bekijk dan de agenda met de drie uur durende verdiepende masterclasses. Deze worden gegeven door diverse toppers uit de beroepspraktijk in onze thuisbasis A Lab Amsterdam. 

LEES MEER

Coaching

Heb jij als journalist een goed onderzoeksonderwerp in handen, maar zie je de kop en staart van je verhaal niet meer? Overweeg dan het individuele coachingstraject van Open Eyes. Het kan gaan om inhoudelijke begeleiding bij een specifiek onderwerp, hulp bij je verhaallijn en spanningsboog, eindredactie of een traject waarbij subsidie, crowdfunding of sponsoring wordt gezocht. Zo’n traject op maat kun je ieder moment starten.  

LEES MEER

Events

VersPers organiseert met enige regelmaat grote events, kleine bijeenkomsten, journalistieke hackatons, exposities en ontwikkelingstrajecten gericht op creatieve innovatie van het vak en het vergroten van diversiteit in de media. Met en voor mediapartners, hogescholen en universiteiten. Bekijk de agenda om te zien wat er speelt en bestel meteen je ticket. Meer hierover lees je ook op www.verspers.nl

LEES MEER

Open Eyes Institute is de vakschool van Stichting VersPers Uitgeverij

VersPers is gevestigd in A Lab,
Overhoeksplein 2, Lab. 010
1031 KS Amsterdam-Noord

Onze lessen vinden plaats in lokaal ‘The Boardroom’ of ‘Kaleidoscope’.

Bereikbaarheid 

We zijn het best bereikbaar via het OV. Vanaf de achterkant van Amsterdam CS neem je de pont over het IJ richting Buiksloterweg (gratis, duurt ca. 3 minuten). Daarna loop je in ongeveer 4 minuten naar A Lab. Check hier de looproute: https://goo.gl/maps/Se7E3EDnsJsSuznp6 

Wil je toch met de auto komen, navigeer dan naar Overhoeksplein 1 voor Parkeergarage A’DAM Toren. Deze is 24/7 beschikbaar en kost € 3,45 per uur met een maximaal dagtarief van € 44. Let op: er zijn slechts beperkt plaatsen beschikbaar.    

Mail ons via: info@openeyesinstitute.org