Laden Evenementen

Masterclass: Toolbox Onderzoeksjournalistiek

28 september, 2020 @ 12:30 - 15:30

€75

Voor onderzoeksjournalistiek heeft een maker veel meer gereedschap nodig dan voor ‘gewone’ verslaggeving. Vincent Verweij heeft een breed palet aan tools die hij dit college met jou deelt. Bovendien verklapt hij de standaard werkwijze die onderzoeksjournalisten hanteren bij aanvang van een onderzoek.

  • Dit evenement is voorbij.

Inhoud

Voor onderzoeksjournalistiek heeft een maker veel meer gereedschap nodig dan voor ‘gewone’ verslaggeving. Vincent Verweij heeft een breed palet aan tools die hij dit college met jou deelt. Bovendien verklapt hij de standaard werkwijze die onderzoeksjournalisten hanteren bij aanvang van een onderzoek.

Praktisch

Dit is een drie uur durende interactieve les op locatie. Ben je verhinderd of volg je deze les liever thuis. Dat kan! Vanwege corona kiezen we ervoor om fysiek les te geven met een vaste livestream-verbinding voor mensen die niet naar ALab (kunnen) komen. In Alab hebben we een lokaal van 80m2 waar we de 1,5 meter afstand tussen deelnemers en docenten kunnen waarborgen. Via webcam met goede audio apparatuur verzorgen we een live verbinding met deelnemers en docenten die niet fysiek aanwezig zullen zijn. Dat kan verschillende redenen hebben; beginnende klachten van verkoudheid, opzien tegen een reis met het OV of een gezinslid met klachten zijn allemaal logische aanleidingen om gebruik te maken van de digitale verbinding. Een tot de kern teruggebrachte versie van dit vak bieden we aan als videoclass on demand. Bekijk deze en andere lessen onder ‘Open Eyes videoclasses’.

Over de docent

Vincent Verweij vindt wel eens wat. Zoals een 700 pagina’s tellend vertrouwelijk politiedossier over terrorisme op een onbeveiligde harde schijf van een medewerkster van Europol bijvoorbeeld. Deze freelance onderzoeksjournalist heeft een lange geschiedenis met het maken van onthullende en geruchtmakende informatieve televisieprogramma’s, voor onder meer de KRO, IKON, VPRO en RTL. Van 1996 tot 2004 werkte hij voor Zembla, waarvoor hij tientallen documentaires maakte. Als verslaggever/regisseur werkte hij daarnaast voor de programma’s Medialand en Het uur van de Wolf. De laatste jaren is hij naast televisiemaker ook actief als auteur van boeken over onopgeloste misdrijven en liquidaties in de onderwereld. Onderwerpen die hij beetpakte: de Bijlmerramp, Volkert van der Graaf, het neerstorten van de MH17, gestolen Van Gogh’s, de verdwijning van Natalee Holoway, etc., etc. 

Volg Vincent op Twitter: @vverweij

Tickets

Onderstaand nummer bevat de tickets voor dit evenement in je winkelwagen. Klik op "Koop Tickets" om bestaande deelnemersinformatie aan te passen en de hoeveelheid tickets aan te passen.
Tickets zijn niet meer beschikbaar

VersPers – Open Eyes voldoet aan de Kwaliteitscode voor Opleidingsinstellingen voor Kort Beroepsonderwijs en is geregistreerd in het CRKBO Register Instellingen.

VersPers – Open Eyes is lid van de Nederlandse Raad voor Training en Onderwerijs (NRTO). Lees hier de gedragscodes en algemene voorwaarden.