Laden Evenementen

Summer School Mixed-Media Storytelling in Palermo

17 mei - 26 mei

€1595

Ben je ambitieus, bereid om hard te werken en sta je te popelen om eens een mediaproductie te maken in het buitenland? En heb je een bijzondere interesse in het migratievraagstuk? Neem dan deel aan de Open Eyes Late Summer School 2024 Mixed Media Storytelling in Palermo en ga met ons mee op reis!

 • Dit evenement is voorbij.

Creatieve makers gezocht voor Summer School Mixed-Media Storytelling in Palermo.

Heb jij zin om met andere jonge makers op reis te gaan en van elkaars talenten te leren?
Sta je te popelen om eens een mediaproductie te maken in het buitenland?
Heb jij een bijzondere interesse in het migratievraagstuk?
Ben je ambitieus en bereid om hard te werken?
Heb jij zin om het experiment aan te gaan?
Kun jij goed samenwerken?
Ben jij ouder dan 18 jaar?
Lees dan verder!

Open Eyes zoekt deelnemers aan de Summer School Mixed Media Storytelling in Palermo waarin het migratievraagstuk centraal staat.

Deze cursusreis is geschikt voor makers in elk genre. Dus ben jij een schrijvend journalist die daarnaast wel eens zou willen experimenteren met audio? Een graphic designer die wil werken met tekst? Ben je een documentairemaker die wil oefenen met tekeningen? Maak je podcasts, maar wil je deze ondersteunen met fotografie? Ga het experiment aan, team up, versterk elkaar en leer van je reisgenoten. Het is learning by doing. Onder begeleiding van zeer ervaren coaches uit het werkveld stimuleren wij je het vooral gewoon te doen.

WAT GA JE DOEN?

In mei 2024 reis je samen met een groep van maximaal 16 getalenteerde en enthousiaste journalisten, kunstenaars, designers, fotografen en academici naar Palermo op Sicilië, een plek in Europa die een belangrijke rol speelt in het Europese migratievraagstuk.

Eenmaal in Palermo ga je in kleine teams van twee tot drie makers aan de slag met een verhaal (individueel werken mag ook) vanuit je eigen specialisme (tekst, fotografie, video, audio, graphics, etc.). Daarnaast daag je jezelf uit te experimenteren met een medium dat je nog niet zo goed onder de knie hebt. Het is leren door het te doen, onder begeleiding van ervaren coaches uit het werkveld. In je productie belicht je de problematiek en omstandigheden van jonge migranten op Sicilië.

HET TRAJECT

Zes weken voor de reis start je zelf je vooronderzoek op. Je kiest een onderwerp, verdiept je, gaat op zoek naar bronnen en eventuele hoofdpersonen voor je verhaal, legt alvast contacten. Het voortraject beslaat daarnaast 3 volle dagen in Amsterdam, waarin je van ons ervaringsverhalen, inspiratie en tools aangereikt krijgt en je wordt klaargestoomd voor vertrek.

Thema’s die in de voorbereiding aan bod komen:

 • Etnografisch veldwerk in hedendaagse vraagstukken
 • Kwalitatief interviewen met aandacht voor trauma
 • Onderzoeken van (criminele) netwerken
 • EU-migratiebeleid vertalen voor een breder publiek
 • Co-creatie en de impact van media-inhoud

Vaardigheden waarmee je oefent:

 • Interviewen (met een speciale focus op trauma awareness)
 • Journalistiek veldwerk in teamverband
 • In co-creatie produceren en interdisciplinair werken
 • Complexe vraagstukken terugbrengen tot een helder journalistiek verhaal

DE REIS

Dan komt de dag van vertrek. Je vliegt met Alitalia of Transavia naar Sicilië en verblijft met de groep in een kleinschalig hostel. Op de dag van aankomst ga je eerst acclimatiseren, lekker eten en de stad verkennen. Op dag twee en drie volgt een intensief programma. We gaan op werkbezoek bij ngo’s en schotelen masterclasses van ervaren journalisten voor op het gebied van journalistiek en criminologie, interviewtechnieken. Zij delen werkmethoden als het gaat om het interviewen van volwassenen en kinderen met een trauma, het vastleggen van het Europees migratiebeleid in Italië, het doen van journalistiek veldwerk. Ook organiseren we een ontmoeting voor je met lokale journalisten; zeer behulpzaam voor het aanboren van contacten.

Daarna ga je samen aan de slag. Gecoacht door onze ervaren begeleiders doe je al het veldwerk voor je interactieve longread, korte docu, podcast, serie foto’s, journalistieke cartoonreeks, you name it! Je borduurt voort op je vooronderzoek, vindt hoofdpersonen, interviewt ze en verzamelt alle ingrediënten voor je verhaal. Het staat je vrij om dit alleen te doen. Maar we moedigen je expliciet aan om samen te werken en gebruik te maken van elkaars kracht. De mixed media uitkomsten worden gebundeld gepubliceerd op de Lost in Europe website. Uiteraard moedigen we je aan je eindwerk ook elders te pitchen.

Tijdens de reis houden de coaches iedere ochtend spreekuur. Je kunt dan met ze sparren over je werkwijze en verhaallijn, of 1-op-1 een vertrouwelijk gesprek voeren over de situatie die je in Sicilië aantreft. Ook zijn er gezamenlijke redactievergaderingen met de hele groep, waarvan je veel opsteekt en leert van andermans werk, perspectieven en aanpak. Op dag 10 sluiten we gezamenlijk af met Siciliaanse lekkernijen en een terugblik.

DE UITWERKING

Na de reis draait alles om de uitwerking van je verhaal. Daar ben je na terugkomst vijf weken mee bezig in een natraject op maat. Je zult zelf het werk moeten verzetten, maar onze coaches staan ook nu weer voor je klaar. In die vijf weken organiseren we terugkomdagen verspreid over drie data, waarin wij samen kijken wat je individuele leerbehoefte is en welke begeleiding je nodig hebt om tot een mooi eindproduct te komen. Dat kan bijvoorbeeld feedback en tips zijn bij je montage door editor Anton van Tilburg (o.m. NOS en RTL) of hulp bij je verhaalstructuur en spanningsboog of eindredactie door Geesje van Haren.

BEGELEIDING

Tijdens het voor- en natraject in Amsterdam word je inhoudelijk intensief begeleid door Geesje van Haren en Sanne Terlingen (de founders van het Lost in Europe project) en andere ervaren reisjournalisten.

In Palermo word je gecoacht door o.a. Ismail Einashe, een van de onderzoeksjournalisten binnen ons Lost in Europe project. Ismail publiceert o.a. bij The Guardian, BBC News, Sunday Times, the Nation en NPR. De Brit won vorig jaar de EU Migration Media Awards voor zijn verhaal over een groep Bangladeshi winkeliers in Palermo die het opnam tegen de Siciliaanse maffia en is Fellow bij het Dart Center voor Journalistiek en Trauma van Columbia University. Ismail is ook co-editor van het boek Lost in Media: Migrant Perspectives and the Public Sphere (2019).

WIJ VRAGEN

 • Actieve betrokkenheid bij het project van A tot Z.
 • Een eigen bijdrage van € 1595,- per persoon (Er is plek voor maximaal 16 deelnemers. Wacht dus niet te lang met het indienen van je motivatie!) Wat krijg je hiervoor?

WIJ BIEDEN

 • Een onvergetelijke ervaring, dat ten eerste!
 • Inhoudelijke en creatieve workshops en masterclasses ter inspiratie en voorbereiding door ervaren mensen uit het werkveld van 3 dagen in Amsterdam en 2 dagen in Palermo
 • Een cursusreis naar Palermo, Sicilië voor de duur van 10 dagen, inclusief coaching
 • Journalistieke begeleiding en toegang tot het netwerk van VersPers-Open Eyes
 • Een natraject van 3 halve dagen, waarin je praktische en inhoudelijke begeleiding krijgt van ervaren makers
 • Ook inbegrepen zijn je vliegticket en transfer van/naar het hostel,welkomstdiner,afscheidsbijeenkomst en alle overnachtingen
 • Aan het eind van deze Summer School heb je een heuse eindproductie in handen.
 • (Eten/drinken/vervoer binnen Palermo zijn voor eigen rekening, net als een eventueel door jezelf te regelen gids/tolk/vertaler. Teruggave van het cursusgeld is niet mogelijk)

BEURS

Graag wijzen we je erop dat je voor een vergoeding van de reis eventueel een aanvraag kunt indienen bij het @FondsBJP. Het Fonds BJP stelt speciaal voor dit soort scholingsprojecten binnen de regeling Talentontwikkeling de Beurs Expertisebevordering beschikbaar. Lees hier of en hoe je in aanmerking kunt komen voor deze beurs. Voor vragen over de regeling kun je het fonds bellen; 020 63 86 295 of stuur ons een e-mail via info@openeyesinstitute.org. Wij helpen je graag met een intentieverklaring.

VERWACHTINGEN

 • De voertaal van de reis en de productietaal is in het Engels
 • De ideale deelnemer heeft een relevante opleiding genoten waarbij je al eens geoefend hebt met je favoriete medium. Wellicht heb je zelfs al eens iets gepubliceerd. In elk geval ben je ambitieus, met open blik.
 • We bieden je een proces aan dat je misschien prima zelf zou kunnen doen, maar (nog) niet durft. Het is learning by doing, waarbij je de samenwerking opzoekt. Je vormt een klein team met andere makers en leert van gedeelde ervaringen. Vanuit een coachende rol zullen onze ervaren journalistiek professionals je aanmoedigen en helpen te groeien als maker. Ze zullen daarbij sterk inzetten op de inhoudelijke begeleiding bij de ontwikkeling van je verhaal.
 • Dit is geen technische cursus. We verwachten dat je de basistechniek beheerst in het genre dat je wilt gaan toepassen. Wat wel mogelijk is, is bruikleen van foto- en videocamera’s, zendersets, statieven, ed. Als je van tevoren met deze apparatuur wilt oefenen, kunnen we tijd inplannen om je de basis uit te leggen en geven we je een oefenopdracht om in Amsterdam uit te voeren. Je kunt verder gebruik maken van gratis tools, zoals slices.co
 • VersPers Uitgeverij, waar Open Eyes Institute onder valt, beheert tevens Small Stream Media een online platform voor open journalistiek, dat serieuze verhalen publiceert voor een breed publiek. De verhalen die voortkomen uit dit project zullen bovendien op de Lost in Europe site van VersPers gepubliceerd worden. En het staat je uiteraard vrij deze verder te pitchen bij de reguliere media.
 • Je kunt alleen reageren als je 18 jaar of ouder bent.
 • De algemene voorwaarden van VP.Reizen vind je hier.
 • Heb je nog vragen, bekijk dan hier de FAQ.
 • Je mag ook altijd contact opnemen met ons via info@openeyesinstitute.org en het terugbel formulier invullen onderaan deze pagina.

DATA

Het voortraject van de Late Summer School bestaat uit drie dagen in Amsterdam op maandag 29 april en 6 mei en 13 mei. De reis is van 17 mei tot en met 26 mei. Het natraject is verdeeld over drie halve dagen op maandag 3 juni, 10 juni en 17 juni.

INTERESSE?

De Summer School gaat door als er meer dan 6 deelnemers zijn. Er is plek voor maximaal 16 deelnemers. De werving voor deze editie van de Summer School sluit op 10 april 2024 en de selectie wordt op 12 april bekend. Over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd.

Stuur vóór 10 april 2024 je motivatie, cv en (als je dat hebt) wat van je beste eerder gepubliceerde producties naar ons op via het online aanmeldformulier

In je motivatie komt je affiniteit met migratie naar voren. Laat ook weten met welk medium je comfortabel voelt en met welk medium je wilt experimenteren op reis. Pitch daarnaast in je brief alvast een idee voor een verhaal dat je graag in Palermo wilt produceren. Voor meer informatie kun je tevens contact opnemen met Emma, via info@openeyesinstitute.org

MELD JE AAN

BLIJF OP DE HOOGTE

Ben je geïnteresseerd in deelname? Laat dan hier vrijblijvend je e-mailadres achter. We houden je dan op de hoogte over de Summer School.

*) Alleen om op de hoogte te blijven over de Summer School.
Klik op de desbetreffende links als je geïnteresseerd in informatie over de vakschool of de masterclasses.
Heb je nog vragen? Stuur ons gerust een e-mail: info@openeyesinstitute.org

Weet je iemand die deze Summer School geweldig zou vinden? Vertel ze het…

Je kunt de hashtag #OpenEyesInstitute gebruiken om te praten over de cursus op social media.

Tickets

Onderstaand nummer bevat de tickets voor dit evenement in je winkelwagen. Klik op "Koop Tickets" om bestaande deelnemersinformatie aan te passen en de hoeveelheid tickets aan te passen.
Tickets zijn niet meer beschikbaar

VersPers – Open Eyes voldoet aan de Kwaliteitscode voor Opleidingsinstellingen voor Kort Beroepsonderwijs en is geregistreerd in het CRKBO Register Instellingen.

VersPers – Open Eyes is lid van de Nederlandse Raad voor Training en Onderwerijs (NRTO). Lees hier de gedragscodes en algemene voorwaarden.