Reeks: Wet Openbaar Bestuur
12 oktober, 2020 @ 10:00 - 14:00
€275.00De Wet openbaarheid van bestuur (Wob) geeft de mogelijkheid om meer informatie aan te vragen bij overheidsinstanties over informatie die niet openbaar is gemaakt door de overheid. Dit maakt de Wob een belangrijk middel voor journalisten. Leer wobben in deze cursus van Wob-autoriteit Roger Vleugels.
- Dit evenement is voorbij.
De Wet openbaarheid bestuur (Wob) geeft de mogelijkheid om meer informatie aan te vragen bij overheidsinstanties over informatie die niet openbaar is gemaakt door de overheid. Dit maakt de Wob een belangrijk middel voor journalisten.
Voor wie zich echt in de Wob wil verdiepen én een verzoek wil indienen, hebben wij 4 colleges Wob-verzoeken ingepland. Je leert de theorie, schrijft een concept verzoek, krijgt daar feedback op van niemand minder dan Roger Vleugels en je dient het Wob verzoek zelf in. Les 4 is een terugkomles: als de termijn verstreken is kom je naar de les om te bespreken of je voldoende antwoord hebt gehad.
Wat ga je doen?
De Wet openbaarheid bestuur (Wob) geeft de mogelijkheid om meer informatie aan te vragen bij overheidsinstanties over informatie die niet openbaar is gemaakt door de overheid. Dit maakt de Wob een belangrijk middel voor journalisten. Roger Vleugels geeft in de eerste masterclass de theoretische ins en outs over de Wob en hoe deze een rol speelt in de journalistiek.
(Ben je alleen in deze ene masterclass geïnteresseerd, reserveer dan hier je ticket)
In de tweede bijeenkomst ga je nog dieper in op de theorie achter de Wob. Er wordt besproken hoe je de Wob op je eigen onderzoek kan toepassen. Welke techniek en tactiek je kan inzetten om de informatie waar jij naar zoekt in handen te krijgen. Een Wob kost veel tijd. Tijdens of na deze les schrijf je zelf een concept Wob-verzoek voor het onderwerk dat je wilt uitwerken.
In de derde bijeenkomst bespreek je het concept Wob-verzoek dat je na de vorige les bij Roger Vleugels hebt ingeleverd. Via de e-mail heb je correcties, aanvullingen en vragen gekregen waarop je verder hebt kunnen werken in het aanscherpen van je Wob-Verzoek. De les wordt gebruikt om alles te bespreken wat tot nu toe onduidelijk was. De strategie achter de Wob wordt besproken. Hierna heb je als deelnemer 1 week de tijd om de puntjes op de i te zetten en het verzoek op de post te doen.
In de laatste les bespreekt Roger Vleugels de gang van zaken van het Wob-verzoek met de studenten. Na de vorige les heeft de student zijn of haar eigen Wob-verzoek op de post gedaan. Sindsdien is er een antwoord gekomen, een beslissing ontvangen, of is er sprake van termijnoverschrijding. Roger Vleugels bespreekt alle reacties die de studenten hebben gekregen, ook als er geen reactie binnen is. Daar waar het nodig en nuttig is, helpt de docent met het opstellen van bezwaren. En daar waar de student
Praktisch
Vanwege corona kiezen we ervoor om fysiek les te geven met een vaste livestream-verbinding voor mensen die niet naar ALab (kunnen) komen. In Alab hebben we een lokaal van 80m2 waar we de 1,5 meter afstand tussen deelnemers en docenten kunnen waarborgen. Via webcam met goede audio apparatuur verzorgen we een live verbinding met deelnemers en docenten die niet fysiek aanwezig zullen zijn. Dat kan verschillende redenen hebben; beginnende klachten van verkoudheid, opzien tegen een reis met het OV of een gezinslid met klachten zijn allemaal logische aanleidingen om gebruik te maken van de digitale verbinding.
Over de docent
Roger Vleugels is dé autoriteit in Nederland op het gebied van de Wob en het gebruik daarvan. Hij werkt onder andere in opdracht van RTL en NRC.
Volg Roger ook op Twitter: @RogerVleugels
Weet je iemand die deze Summer School geweldig zou vinden? Vertel ze het…
Je kunt de hashtag #OpenEyesInstitute gebruiken om te praten over de cursus op social media.
VersPers – Open Eyes voldoet aan de Kwaliteitscode voor Opleidingsinstellingen voor Kort Beroepsonderwijs en is geregistreerd in het CRKBO Register Instellingen.
VersPers – Open Eyes is lid van de Nederlandse Raad voor Training en Onderwerijs (NRTO). Lees hier de gedragscodes en algemene voorwaarden.